Özgeçmiş ve Önyazı Hazırlama Kılavuzu

Özgeçmiş

Profesyonel yaşama adım atacaksanız yapmanız gereken ilk adım etkili bir özgeçmiş oluşturmaktır. Özgeçmiş (Curriculum Vitae-CV); niteliklerinizin, becerileriniz ve tecrübeleriniz kısa, açık ve özenli bir yapı ile anlatıldığı bir belgedir. İş başvurusunda bulunduğunuz firma ile ilk temasınızdır. Özgeçmiş karşı tarafa kişisel reklamınızı yapmanıza olanak sağlayan bir araçtır. İçeriğini, isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim durumu, iş tecrübesi, referanslar, özel zevkler gibi konuların özetleri oluşturur. İş başvurusunda bulunmayı düşündüğünüz firmaya/sektöre doğru hazırlanmış bir özgeçmiş sunmak önemlidir. Özgeçmişinizi doğru hazırlayarak, yetkililerin daha önce hiç görmedikleri bir aday olan sizden etkilenerek iş görüşmesine davet etmelerini sağlamak elinizdedir.

Etkili Özgeçmiş Hazırlamanın Püf Noktaları;

  • A4 kağıda yazılmalıdır.
  • Özgeçmiş en fazla 2 sayfa olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
  • Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalıdır.
  • Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalıdır.
  • İmla kurallarına dikkat etmelidir.
  • Başvurulan pozisyona uygun bir ön yazı hazırlamalıdır.
  • Ters kronolojik bir sıra takip edilmelidir.
  • Takım elbiseli çekilmiş fotoğraflar eklemelidir.
  • Silik, bulanık, arka planı karışık fotoğraflar eklenmemelidir.

Özgeçmiş Türleri

Kronolojik Özgeçmiş

Özgeçmiş türleri arasında en yaygın kullanılandır. Profesyonel tecrübeler tarihler belirtilerek sıralanır. En son iş tecrübeniz en üstte yer alacak şekilde ters kronolojik sıra takip edilir.

Kronolojik Özgeçmiş Örneği

İşlevsel Özgeçmiş

İş hayatında çeşitli uzmanlık alanlarında tercih edilen özgeçmiş türüdür. Sahip olunan iş tecrübeleri uzmanlık alanları altında toplanarak yazılır. Bu özgeçmiş türünde ilgi tecrübelere ve başarılara çekilmiş olur.

İşlevsel Özgeçmiş Örneği

Hedefe Yönelik Özgeçmiş

Kariyer hedefinin belirlenmiş olduğu durumlarda belirli bir sektörün, belirli bir koluna yönelik başvuru yaparken kullanılır.

Hedefe Yönelik Özgeçmiş Örneği

Önyazı

Önyazı sizinle ilgili önbilgi veren, kısaca özgeçmişinizde yer almayan kimi detaylara yer vermenizi sağlayan bir çeşit iş mektubu olarak tanımlanmaktadır. Önyazının genel olarak amacı sizin nasıl bir çalışan olduğunuzu işverene akıcı ve net bir şekilde ifade etmektir. Ön yazı, özgeçmişin önüne eklenen ve işte benim özgeçmişim demenin ötesinde mesajlar veren bir kapak sayfasıdır. İş başvurusu yaptığınız firmayı neden tercih ettiğinizi, kariyer beklentilerinizi ve işe neden uygun olduğunuzu gösteren bir yazıdır

Etkili bir önyazı, yazılı iletişim becerilerinizin kalitesinin analiz edilmesine ve diğer adaylar arasından sıyrılmanıza yardımcı olur. Burada unutulmaması gereken en temel nokta özgeçmiş ve önyazının yazı boyutu ve tarzının aynı stil olmasıdır. Önyazınızda iletişim bilgilerinizi mutlaka belirtiniz. Bu size her zaman rahatlıkla ulaşılabilmeyi sağlar.

Etkili önyazı Hazırlamanın Püf Noktaları;

Giriş: Kim olduğunuzu ve ilanı nerde görüp başvuru yaptığınızı açıkladığınız paragraftır.

Gelişme: Neden bu işi istediğinizi açıklamanız gereken bir paragraftır. Gelişme bölümü sizin diğer adaylara fark yaratacağınız bireysel deneyim ve niteliklerinizin yer aldığı bölümdür. Bu bölümde işvereni pozisyon için uygun, gerekli motivasyona ve isteğe sahip olduğunuza ikna etmeniz önemlidir.

Sonuç: Görüşme talebi ve iyi temenniler içeren bir paragraftır.